Українське Різдво: що слухати, дивитися, читати та їсти

Якщо ви втомилися від «Один вдома», «Іронії долі», оселедця під шубою та Last Christmas, маємо для вас кілька альтернатив: українську різдвяну музику, кіно та традиційні українські страви, які готували під час зимових свят.

Слухати українське. Плейлист від «Останньої Барикади»

 Маємо для вас чудову добірку різдвяної музики, яка зараз грає в «Останній Барикаді» 
Шпилясті кобзарі. Щедрик. 

KIWI project та Ярослав Джусь. Щедрик (Bandura mix)

Шпилясті кобзарі. Дзвоники дзвенять 

Шпилясті кобзарі. Тиха ніч


Дивитись українське

Можна навіть вдома, якщо немає сил на походи в кіно. Тим більше, що є Takflix – онлайн-кінотеатр з сучасними українськими фільмами. Що радимо подивитися?
1.    Пекельна хоругва. Різдвяна казка для всієї родини.
Більше того, у вас є можливість виграти промокод на безкоштовний перегляд цієї стрічки та вечерю від «Останньої Барикади» з доставкою додому.
Умови розіграшу можна знайти ось тут.


 

2.    Жива ватра. Одна з найкращих документальних стрічок в Україні. Неймовірні краєвиди Карпат та життя трьох поколінь вівчарів, які щовесни за покликанням піднімаються в гори.
3.    Дельта. На перехресті дикого Сходу й цивілізованого Заходу мешканці дельти Дунаю заробляють на життя важкою працею – косінням очерету взимку, але всі як один мріють про фантастичний улов – легендарну білугу, варту цілого статку. З мріями замість планів і водою замість землі під ногами вони радіють кожній миті свого буття.


Різдвяні гастрономічні традиції 

Традиційно на Святвечір готували 12 пісних страв. Майже кожна з них мала символічне значення. До того, у двох вимірах – згідного християнської символіки та більш давніх, архаїчних вірувань. Одна з ключових ритуальних страв – кутя. Її найчастіше готували з найкращої пшениці, а до неї подавали узвар, зварений на різних сухофруктах. Ці страви ставили на покутті, а біля них дідух – обжинковий сніп.
Готували пісний борщ (на Галичині, наприклад, й досі поширений пісний різдвяний борщ на буряковому квасі «з вушками» - трикутними дрібними варениками з оселедцем або грибами), смажену капусту з грибами або горохом, голубці з пшоном і грибами.
В різних регіонах була дуже поширеної різня різдвяна обрядова випічка – круглі книші, пиріжки з різноманітними начинками та плетений керечун (у бойків).
Святу вечерю їли зі спільних мисок. Крім того, ставили на стіл ще дві пусті —  для померлих родичів та для тих, хто з якихось причин не міг бути присутнім поруч.
На Поділля дуже важливою була наявність меду на столі. Це вважалося запорукою добробуту на наступний рік.
Ось які страви готували на Святвечір згідно з фольклористом Володимиром Гнатюком (праця «Народна пожива на Боківщині»): часник із хлібом, капуста густа, киселиця, картопля з олією, голубці, горох, крупи, пшениця, гриби, грушки, паленички, біб.

Дуже схожий перелік знаходимо і у «Пісній вечері» Івана Франка:
Ковток чистого прісного меду
Чарка горілки, грітої з медом
Борщ
Колочений горох (відварений та розім'ятий горох, до якого додавали сіль, перець та смажену цибулю)
Книші, пироги, пиріжки, калачі та вареники
Голубці  
Чарка вина
Узвар
Кутя

На Різдво меню було більш різноманітнім. Іноді їли те, що лишилося з Вілію, додаючи пироги з м’ясом та ще кілька скоромних страв. Іноді готували різні ковбаси, холодець, голубці з м’ясом та каші з салом, м’ясний борщ та солодощі.
Під вечір діти починали колядувати, і їх пригощали пиріжками, а також бубликам та яблуками.


Цікаве різдвяне меню збереглися в українській родині, що зараз проживає в Чикаго. В їхніх переписах знаходимо такі страви: абрикосово-кокосові кульки, риба, чоколядово-ромові кульки, цвібак, голубці, глазуровані тістечка з желе з червоної порічки, колач, крухий торт, кутя, медівник, пампушки, просфора, вушка, узвар, вареники з квашеною капустою, торт з лісових горіхів
Ось тут можна більше прочитати про різдвяні традиції в українській діаспорі.

Які матеріали почитати про Різдво?
1. Святвечір та Різдво у домі Франків: дух і смак традицій
2Їжа і магія у різдвяній обрядовості бойків
3. Тест на знання української різдвяної кухні

Де замовити українські різдвяні страви

Ресторан "Канапа"

В меню: 
Кутя з родзинками, горіхами та курагою на узварі - 79 ₴ за 0,5 кг, 158₴ за 1 кг
Паштет з гороху та горіхової пасти з ферментованою капустою і стручками молодого гороху - 89 ₴
Холодець із м'яса кролика - 129 ₴
Борщ червоний з копченою грушею, сливою та пампушками - 139 ₴
Голубці з пшоном та козячим м'ясом - 129 ₴
Чорні вареники з судаком, копченим салом та кав'яром оселедця - 159 ₴
Вареники з яловичиною та свининою - 129 ₴
Шпундра (свиняча грудинка, томлена в буряковому квасі, з ферментованим буряком, мусом з козиного сиру та варенням із молодих волоських горіхів) - 198 ₴
Вареники парові з вишнею - 79 ₴

Замовити українські різдвяні страви з доставкою додому
 

Арт-гастрономічний простір "Остання Барикада"

В меню: 
Малосоли та квашення - 99 ₴
Сало копчене - 49 ₴
Солонина (пастрамі) - 59 ₴
Сало солоне - 49 ₴
Домашня ковбаса - 49 ₴
Сет: сало копчене, сало солоне, бекон, домашня ковбаса з гірчицею та хроном - 159 ₴
Домашня смажена ковбаса - 129 ₴
Червоний борщ - 79 ₴
Смажена картопля з лісовими грибами - 98 ₴
Вареники з капустою / з картоплею та гусячою печінкою / з м'ясом козеняти / з вишнею - 89 ₴

Замовити українські різдвяні страви з доставкою додому

Святкова запечена качка від Gastrofamily

Без неї не починати :) Святкова качка, маринована з українськими прянощами й запечена до  хрумкої бронзової скоринки — головна героїня святкового столу
(одразу ставте в центр ;) ).

Замовити святкову качку з доставкою додому

Золотий стандарт до свят від Gastrofamily

Святкова вечеря — в одному наборі:

- олів'є (0,5 кг)
- оселедець під шубою (0,5 кг)
- паштет із печінки цесарки (120 г)
- буженина власного виробництва (0,5 кг),
- домашній наполеон (0,5 кг),
- мандарини (0,5 кг)
- пляшка ігристого Gastrofamily - 1198 гривень

Ціна: 1198₴
Доставляємо щодня до 7 січня
Також можливий самовивіз з "Останньої Барикади"