- Головна
- Дмитро Борисов
- Сім’я ресторанів
- Доставка
- Новини
- Borysov Academy
- Франшизи та консалтинг
- Робота в Сім'ї
- Контакти
5 серпня в США відзначають National oyster day (День устриць). Зазвичай в цей день в ЗМІ з’являється безліч цікавих матеріалів про те, як і з чим смакувати устриці, а заклади країни пропонують святкове устричне меню. Протягом останніх в Україні устриці з «преміального» продукту, який може собі дозволити далеко не кожен, перетворилися майже на «стріт-фуд», вони подаються в найбільш демократичних закладах, але, звісно, від цього не втрачають того, за що їх полюбляють в першу чергу – легкого морського смаку та свіжості.
В День Устриць, 5 серпня, всі «Білі Наливи» в Україні безкоштовно пригощають гостей устрицями – для цього просто варто зробити пост або сторіз та чек-ін.
Шукай «Білий Налив» у своєму місті:
Перед тим, як ми трохи більше розповімо про те, де ще варто спробувати устриці в Києві, кілька цікавих фактів.
Факт 1.
Ідея про те, зо устриці можна споживати лише в місяці, в назві яких є літера «р», з’явилася наприкінці 18 століття. Тоді Людовік 15, аби зберегти популяцію устриць, заборонив їх виловлювати влітку – під час розмноження. Наразі більша частина устриці культивується на спеціальних устричних фермах, а їх життєвий цикл налаштований таким чином, що їх можна і варто їсти протягом всього року.
Факт 2.
Розводити устриць фермерським способом почали ще стародавні римляни. В 1 столітті до нашої ера успішний купець на винахідник розробив систему підтримки сталого рівня воли та температури в воді – для культивування устриць.
Факт 3
В європейській історії устриці переживали безліч злетів та падінь. Вони біли і їжею французьких бідняків, і окрасою найбільш вишуканих столів. В першу чергу йшлося про «Канкальські устриці», які доставляли до найкращих закладів Парижу. Ось як описує способи приготування та вживання устриці автор відомого «Альманаху гурмана» Олександр Грімо де Ла Рен’єр.
«Звичайнісінький спосіб вживання устриць – їсти їх сирими перед супом. Багато людей навіть не підозрюють, що з устрицями можна обходитися інакше, і дозволяють собі, щонайбільше, приправити їх дрібкою меленого перцю або цівкою лимонного соку. Яким би було їхнє здивування, якби вони дізналися, що існує більше двадцяти різних способів приготування устриць! що їх дрібно рубають і тушкують в каструлях, посипають пармським сиром, фарширують, смажать на сковорідці й на решітці, готують в папільйотках і в папірцях, що з них виготовляють пісні й скоромні рагу, гарніри всякого роду і навіть – хто б міг подумати! - супи і пиріжки! Тоді-то жалюгідні ці невігласи збагнули б свою нікчемність і смиренно визнали велич того мистецтва, про яке ми ведемо мову і яке приносить роду людському насолоди, найбільш надійні та різноманітні з усіх можливих».
Факт 4.
Французькі кулінарні книги початку 19 століття не радять за один раз вживати більше п’яти-шести десятків устриць. Ми б радили зупинилися просто на 5-6. В устрицях дуже високий вміст білків, а крім того – безліч різноманітних мінералів. Це дуже смачний, але все ще незвичний для нашого раціону продукт, тож знайомство з ним краще починати з невеликих порцій. Все ж таки і традиційний французький сніданок з 25-30 м’ясних страв сучасні дієтологи також навряд би нам порадили.
Факт 5.
Українські устриці – не така вже й дивина. Чорноморські устриці були дуже популярними в Європі ще в 19 столітті. Кримські устриці в спеціальних вагонах-рефрижераторах доставляли і в Петербург до імператорського столу, і в різні європейські заклади. В словнику Брокгауза і Ефрона є згадка про те, що 1894 було розпочато спеціальне вирощування устриць – розпочав роботу Севастопольський устричний завод. В середньому він виробляв 900 000 устриць на рік. На зламі віків щорічний видобуток чорноморських устриць складав вже близько 5 мільйонів. Протягом 20 століття ця індустрія була забута, але зараз вона відновлюються – в Україні, в Миколаївській області, успішно працює досить потужна устрична ферма.
Де ще (крім «Білого Наливу») поїсти устриць?