Фестиваль рибки і чистої радості в Любчику

Щоб організувати чудову гастрономічну подію, зовсім необов’язково везти з далеких океанів рибу й сіфуд з назвами, які годі запам’ятати чи вимовити. Іноді досить хороших локальних продуктів, вправних рук і дещиці фантазії. До речі про локальну рибку. В ресторані одеської кухні «Любчик» триває Фестиваль рибки і чистої радості. Назва говорить сама за себе. А втім, погляньмо ближче.
Одеська специфіка фесту виявлена головним чином у винахідливій роботі зі звичними продуктами. Звичної одеської автентики тут не так же й багато. Про що все-таки йдеться?

Фестивальне меню – лаконічне:

Рибні котлети з картопляним пюре зі шпинатом - 109 грн
Судак у лимонаді - 149 грн
Сом у томаті з овочами - 148 грн
Смажений карасик з часниковою олією - 98 грн

Як бачимо, усе просто і – непросто. Давайте по порядку.

Рибні котлети з картопляним пюре зі шпинатом

Ні, це не лише про кухню піонерських таборів і виробничих їдалень. Рибні котлети в тій чи іншій формі розповсюджені по усьому світові. Згадати хоча б рибні бургери, рибні палички (відомі людству ще з 1900 року і не кажіть тепер, що епоха модерну почалася з Ніцше), рибні крокети тощо. Історія з цією стравою складніша, ніж може здатися. По-перше, це, можна сказати, передвісник молекулярної кухні. Уся фішка в тому, щоб накласти добре знайомий смак риби на нетипову текстуру. Рибні котлети, як правило, щільніші за рибу, ближчі до м’ясних. По-друге, це свого роду синестетична штука. М’ясні колети все-таки є більш розповсюдженими, ніж рибні. А з вигляду рибні котлети дуже подібні до м’ясних. Тож смак по-своєму обманює очікування. Дотепний, погодьтесь, кулінарний винахід.
В Любчику все ще цікавіше. Тут смак добре відомої нам страви піднято на принципово новий рівень. Секрет – у соусі. Густий, ніжний, але – досить іненсивний, він ніби добудовує ще один смаковий поверх. Це справді варто скуштувати. До страви чудово підійде як кухоль світлого пива, так і келих білого сухого вина.

Рибні котлети з картопляним пюре зі шпинатом  в Любчику - 109 грн 

Судак у лимонаді

Що й говорити – назва інтригує. Технологічно це виглядає так. Поки філе судака тушиться з овочами, до нього додають лимонний фреш (ясна річ, ніхто й не думав тушити рибу в газованому цукристому лимонаді типу «буратіно»). Це дозволяє розкрити смак риби геть по-іншому (зовсім не те, що полити вже готову рибу лимончиком). З одного боку – текстура стає більш промовистою, з іншого – проявляються неочікувані для тушеного судака смакові нюанси. Радимо супроводити судака в лимонаді келихом ігристого (в ідеалі – брюту) – це буде «саме воно».

В Любчику судак у лимонаді обійдеться в 149 грн

Сом у томаті з овочами

Оце якраз дуже південна, в бессарабському дусі, страва. Хоча сом і водиться у прісних водоймах значної частини земної кулі, найбільше його цінять на півдні. Так, страви з сома є традиційним в південних штатах США (Рейган навіть запровадив Національний день сома), в країнах Центральної Європи його вважають делікатесом, полюбляють сома і в Азії (Індонезія, Малайзія, Бангладеш, М’янма), і звісно - в Причорномор’ї. Найсмачнішою частиною сома вважається хвіст – солодкий і дуже ніжний. Працювати з сомом – цікавий виклик для шефа. Ця риба любить агресивні соуси і потужні кулінарні техніки – так вдається позбавитись від характерного «річкового запаху» і лишити тільки найкраще.
В цьому розрізі – тушення сома в томаті (кислому середовищі) – саме те, що потрібно. Страва у виконанні кухарів Любчика виходить делікатною і, при цьому, з дуже багатим смаком. Під такого сома можна і келішок горілки випити – вийде відмінний фуд-перінг.

Замовляйте сома у томаті з овочами в Любчику за 148 грн

Смажений карасик з часниковою олією

Смажених карасиків люблять усі. Вони водночас хрусткі і ніжні, яскраві і легкі. Любчик підійшов до справи грунтовно. Карасики плавають в акваріумі і виловлюються безпосередньо перед приготуванням. Це саме те, що ми пам’ятаємо з дитинства – щойно насмикав з місцевої річки невеликих (з долоню) карасів і – одразу їх на пательню! Смажаться рибки у великій кількості олії з додаванням часнику. Таким чином – з одного боку – маємо золотаву хрустку скоринку, а з іншого – м’ясо, що моментально відділяється від кісточок. Якщо це – не чиста радість, то ми вже не знаємо. Найкраще смажений карасик іде з холодним світлим пивом в компанії веселих друзів.

Смажений карасик з часниковою олією в Любчику коштуватиме 98 грн

Веселого вам фестивалю, смачної рибки і – найчистішої радості!

 

До зустрічі в Любчику:

- на Бессарабській площі, 7 (бронювання за номером: +38 (098) 356 86 86)

- на Воздвиженській вулиці, 10Б (бронювання за номером: +38 (050) 390 61 31)