Від куксі до окрошки з крабом: холодні супи від спеки

Льодяний суп — ідеальна страва для легкого літнього обіду, надто в таку спеку, як ця. Що ви полюбляєте у 30 градусів по цельсію? Розповідаємо, де шукати освіжаючі літні супи і скільки вони коштують.

Холодник

Справжній холодник готують на буряковому квасі - як автентичний борщ, але подають, ясна річ, холодним. Рецептів - як і в борщу - сотні: з чорносливом, з копченим судаком, бринзою. В матеріалах етнографічної розвідки південною Україною в 1950-их роках ми зустріли чудовий рецепт холодника з осетриною та раковими шийками.
Традиційний холодник радимо спробувати у "Ватрі". За 69 гривень.

А як завітаєте у Варшаву, обов'язково замовте холодник з раковими шийками, редькою, яйцем та свіжим огірком (22 злотих). 

Де спробувати:

"Ватра" на Городецького, 4Б

"Канапа" на Нарбута, 10 (Варшава)

Гаспаччо

Холодний іспанський суп зі спілих-спілих томатів, оливкової олії та дещиці спецій. Гаспаччо з м'ясом королівського краба частують на Воздвиженці у Рыбаlove/Crabs` Burger. Коштує він всього 98 гривень.

Де спробувати:

Рыбаlove/Crabs` Burger на Воздвиженській, 21-23

Куксі

Холодний корейський суп куксі - це про дзен під час приготування і спокійну насолоду смаком. Готують його довго: спершу - бульйон куксі-мурі, потім - салат куксі-чамі, далі - лапшу та яєчні млинці і, врешті-решт, все це поєднується в куксі. Не дивно, що в Кореї його зазвичай подають лише на свята. Зате в Києві ви можете в будь-який день замовити льодяний куксі в Oxota na Ovets за 125 гривень.

Де спробувати:

Oxota na Ovets на Воздвиженській, 10Б

 

Окрошка

Класика, яка завжди стане в нагоді: овочі, холодне м'ясо або риба, квас. Таку окрошку готують в "Любчику". Коштує вона 39 гривень. Серйозно!
Іноді замість квасу беруть кефір. Ідеально. Таку окрошку ви можете спробувати у Chicken Kyiv ща 49 гривень.

М'ясну окрошку на кефірі подають в "Барсуці" за 59 гривень.
А в "Канапі" обирайте самі, чим заправите свою страву. Тут окрошка коштує 129 гривень.
Утім, як і будь-якому простому й геніальному рецепту, окрошці властиво мати сотні варіацій. Наприклад, у "Бессарабії" подають окрошку з м'ясом королівського краба й тигровими креветками. Не повірите — за 98 гривень. 

Де спробувати:

"Любчик" на Врздвиженській, 10Б

"Барсук" на провулку Євгена Гуцала, 3А

"Канапа" на Андріївському узвозі, 19А

Chicken Kyiv на Хрещатику, 15/4 (на розі Городецького та Заньковецької вулиць)

Смачного!