- Головна
- Дмитро Борисов
- Сім’я ресторанів
- Доставка
- Новини
- Borysov Academy
- Франшизи та консалтинг
- Робота в Сім'ї
- Контакти
Знайте, як у Франції: рахують дні і години, питають «Чи вже? Ну коли ж?» і потім святкують: «Божоле прибуло!». От на півдні України є така ж сама історія, однак не про молоде вино, а про рибу. Звісно, про «дунайку». Тут так ласкаво називають дунайського оселедця. Ним не просто ласують, його цінують та обожнюють немов найцінніший скарб, будують на його честь пам’ятники, а деякі міста взагалі вважають цю рибу своїм гастрономічним символом.
Наразі в «Любчику на Бессарабці» та «Любчику на Воздвиженці» якраз триває «сезон дунайки», і ми вирішили розібратися, в чому справа і чому всі в захваті від цієї риби.
Це чорноморсько-азовський оселедець, що на весняний період заходить на нерест в Дунай.
Перед тим, як зайти в річку, риба «наїдає» жирові запаси. В середньому жир складає 35% від маси дунайки. Для порівняння: у легендарного матіаса – 15%. Тож ця риба просто надзвичайно ніжна, має солодкуватий смак та просто тане у роті.
Дунайка проходить по річці близько 500 кілометрів, втрачаючи жирові запаси. Тож найкраще ловити її в усті. В таких місцях, як, наприклад, Вилково – зовсім поряд з «нульовим кілометром».
З березня по травень. У нас є менше трьох місяців, аби спробувати цю рибу.
Взагалі, коли починається лов, то такі міста як Вилково, оживають. Канали повність заповнені човнами, кожна родина намагається спіймати свій улов, аби майже на світанку швидко розпродати все на місцевому ринку або передати рибу далі- на одеський Привоз. Там також гав не ловлять – розкладають гори сріблястої блискучої риби і зазивають усіх.
- В Вилково, справді, стоїть дерев’яний пам’ятник двом дунайським оселедцям, що зійшлися в шлюбному танку. Неймовірна романтика. До речі, сюди приїжджають молодята робити весільні фото – адже свято вважається неповним без поцілунку на фоні двох величезних рибин.
- Згадки про дунайку можна знайти в різних книжках. І несподівано – у Буніна. «В Парижі». Там герою в одній з ресторацій Парижа пропонують «чудового дунайського оселедця, червоний кав’яр, який щойно прибув, або ж малосольних огірків». Герой, звісно, обирає дунайського оселедця з картоплею.
- Місцеві (жителі Вилково) готують з дунайського оселедця кілька десятків страв. В першу чергу, дуже цінують просто відварену в солі дунайку або підсмажену – в кукурудзяному борошні. З дунайкою готують юшку, роблять котлети та навіть Великодні тюфтельки. Окремо готують «молоки» і кав'яр – їх смажать, роблять з нихнкотлети або тушкують з томатами та цибулею.
Ми підготували сучасні гастрономічні страви з сезонної делікатесної риби:
Тартар із дунайки - 99 грн
Канапку з малосольною дунайкою - 79 грн
Малосольну дунайку з картоплею, запеченою у пряних травах - 89 грн