- Головна
- Дмитро Борисов
- Сім’я ресторанів
- Доставка
- Новини
- Borysov Academy
- Франшизи та консалтинг
- Робота в Сім'ї
- Контакти
В новій рубриці In vino veritas ми будемо розповідати про найцікавіші українські вина та страви, які пасують до них.
Тельті-Курук Grande Reserve
Почнемо з Тельті-Курук Grande Reserve від SHABO. Унікум, абориген, автохтон. Перше вино, яке відзначили державним проєктом UkraineNow.
Про сорт винограду Тельті-Курук
Виноград Тельті-Курук завезли до нас турки-османи кілька сотень років тому. Сорт отримав свою назву завдяки незвичайній формі грона і в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст».
Він пережив епідемію філоксери (комаха-шкідник), що підкосила значну частину виноградників Європи, і жорстке винищення виноградників під час сухого закону.
Тельті-Курук залишився кореневласним лише в Україні - у теруарі SHABO. Це єдиний сорт винограду в Європі, який не змінює своїх органолептичних властивостей протягом сотень років і дає можливість споживачам спробувати автентичне унікальне вино.
Саме з Тельті-Курук створено перше в Україні вино Контрольованих найменувань за походженням, яке є аналогом французького Appellation d'Origine Controlee.
Наразі найбільші виноградники цього сорту знаходяться в Одеській області і належать виноробній компанії SHABO. Вони ростуть на унікальних піщаних ґрунтах вздовж Дністровського лиману.
Для підвищення якості ягід виноградарі SHABO скорочують навантаження на кущ до 1,8 - 1,2 кг. Грона збирають вручну і протягом 15 хвилин з моменту збору доставляють в «Винний дім SHABO» для подальшої переробки.
Вина з сорту винограду Тельті-Курук представлені в колекціях Reserve і Grande Reserve.
Тельті-Курук Grande Reserve: технологія виробництва
Це витримане біле тихе вино, технологія створення якого передбачає подвійне сортування свіжозібраного винограду і пресування цілими гронами. Під час пресування технологи дегустують отримане сусло і відбирають 30-35% сусла найкращої якості для створення елітних вин, до числа яких належить і колекція Grande Reserve.
Білі вина з колекції Grande Reserve проходять процес бродіння в дубових барріках з контролем температури. Далі вони протягом 9-12 місяців витримуються на тонкому осаді в барріках від відомих виробників (Stockinger, Damy, Atelier Centre France). Потім створюються купажі, розливаються і відправляються для додаткової витримки в пляшках.
Тельті-Курук Grande Reserve: дегустаційні нотатки
Колір: яскравий, світло-солом'яний.
Аромат: свіжий і мінеральний, з легкими квітковими відтінками білої акації. В ароматі відчувається айва та елегантні ноти витримки.
Смак: свіжий, округлий - завдяки витримці це вино набуває виразне "тіло". При цьому в смаку відчувається свіжість і мінеральність, а також тони білих фруктів. Це елегантне, гармонійне вино з прекрасним потенціалом до витримки.
Оптимальна температура подачі: + 12 С.
Цікавий факт
У 2020 році Україна вперше відзначила свято День виноградаря і винороба. В честь цього SHABO і національний бренд Ukraine NOW запустили "капсульну" колллекцію автохтонного вина Тельті-Курук GRANDE RESERVE 2019, лише 100 пляшок. У лімітовану колекцію увійшли тільки пляшки з унікальними порядковими номерами від 2001 до 2100. Фірмову етикетку вина Тельті-Курук GRANDE RESERVE прикрашає офіційний логотип Ukraine NOW.
Купити пляшку такого вина можна на сайті SHABO.
.В яких закладах Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова його можна спробувати?
В арт-гастрономічному просторі «Остання Барикада». З моменту появи цього закладу, який об’єднує музей, арт-простір, ресторан та бар, в винній карті були виключно українські вина, а всі страви готувалися виключно з локальних продуктів. Тисячі гостей тут вперше обрали для шляхетної вечері саме українське вино та переконалися в тому, що воно справді варто уваги.
Келих Тельті-Курук GRANDE RESERVE - 168 ₴
Пляшка Тельті-Курук GRANDE RESERVE - 840 ₴
З якими стравами з меню «Останньої Барикади» ми радимо спробувати Тельті-Курук Grande Reserve?
Це вино чудово пасує до морепродуктів, артишоків, індички та курки. Тож ми радимо спробувати його разом із такими спеціалітетами «Останньої Барикади».
Українська устриця з помідоровим розсолом - 39 ₴
М'які українські фермерські сири (фромаж'є проведе презентацію до допоможе обрати сири для дегустації)
Українська бурата з гарбузовим пюре - 149 ₴
Запечений сир із теплим хлібом - 189 ₴
Смажена рапана у вершковому соусі з томатами чері - 139 ₴
Ципа з медом - 148 ₴
Остання Барикада, Майдан Незалежності, 1