Одеські дворики, фонтани та пікніки: гід літніми терасами Києва

Київ вибухає кольорами та квітково-ягідними запахами, і хочеться весь час блукати знайомими-незнайомими вулицями, хапати руками жмені сонячних зайчиків, пити сидр або рожеве, танцювати на вулицях, закохуватися без приводів та відчувати кожну мить як дорогоцінний скарб, сповнений гострого переживання краси.

І тут постають питання. «А де б зібратися з друзями?», «Де у нас найбільш затишні дворики?», «А є такі тераси, щоб можна було ходити босоніж по траві?», «Де їсти устриці біля фонтану?». Певно, ви вже бачили їх у стрічці. А, може, й самі шукаєте відповіді на них.

Аби було трохи легше, склали короткий гід найбільш затишними терасами Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова.

Mushlya Bar

Місце з історією. Біля «будинку з зіркою» та фонтаном перед ним десятиліттями поспіль збиралися гамірні компанії. Сходи, фонтан, центр Хрещатика. А тепер ще й затишні столики від Mushlya Bar, а ще станція, де прямо на вулиці відкривають устриці та наливають вино. Як завжди, ціни вражають. 39 гривень – за величезну устрицю, 39 – за келих вина, 49 – за казанок мідій у вершковому соусі з хрумким багетом. 3-4 євро -  і у вас готовий розкішний обід з ігристим та морепродуктами, в центрі європейської столиці. Чи не мрія? Мрія. Що здійснилася.

Хрещатик, 25

Ватра

Ще одна величезна тераса біля фонтану. Теж в центрі міста. На Городецького – в зеленому сквері. Тиша і затишок в 2 хвилинах від гамірного Хрещатика. За чим сюди приходити? За ідеальними бургерами з мармуровою яловичиною, що тут продаються майже за ціною фастфуду, за стейками та, звісно, що за BBQ. А якщо хтось втомився від м’яса, то завжди можна замовити лосося, фантастичний холодник або порцію креветок на грилі.

Словом, перфектне місце для класичної американької барбекю-вечірки.

Городецького, 4Б

Любчик: одеський дворик на Воздвиженці

Якщо ви не їдете до Одеси, то Одеса їде до вас. З музикою, безліччю квітів, затишними столиками, старими сервантами, бабусиними килимами, ліхтариками та, звісно, з мідіями і раками, з дунайкою та соковитими хрумкими чебуреками, смаженою цацою, окрошкою, рачками, добрим вином та пивом.

А ще щонеділі тут – пікніки-сабантуї. Готується у величезних казанах юшка з кількох видів риби, плов з мідіями, без упину смажаться на відкритому вогні шашлики, відкриваються устриці та розливається вино.

Для великої компанії – краще не придумаєш.

Воздвиженська, 10А

RONIN: азійські пікніки на траві

Футуристичний японський особняк. Залитий сонцем дворик з дерев’яними столиками. Власний квітучий сад – з вишнями, ялинками та смарагдовими газонами. Як у фіналі “Kill Bill” тільки без поножовщини. Зате – з ігристм вином і відмінною їжею. Це все RONIN. Місце в центрі Києва, яке радше скидається на заміську резиденцію. Вже третій рік поспіть тут відкривається сезон міських пікніків на траві, і ми не знаємо жодної причини їх попустити.

Щосуботи тут працює спеціальне пікнік-меню. Устриці – по 29 гривень, шашлички з мідій, восьминогів, лангустинів – по 59 гривень, перепілки – по 79 гривень, а половинки лобстера – по 199.

По неділях вино, закуски, морепродукти та основні страви подають без обмежень. За 690 гривень. Дітей безкоштовно розважать аніматори від BabyRock. Чудовий варіант для родинного свята або зустрічі з друзями.

Зоологічна, 10.

В Philadelphia завжди сонячно

Правду кажуть: літо – не пісок в купальних костюмах і не слід від крему для засмаги на автомобільних сидіннях. Літо – це хвилюючий соус манго-теріякі, свіжий, як свіжість, рожевий лосось, великі тигрові креветки і – крем-сир. Усе смачніше з крем-сиром.

Влаштуйте відпустку… під час обідньої перерви! Розташуйтесь зручніше на літнім майданчику ресторану Philadelphia Roll&Bowl на Шота Руставелі 10 і – смакуйте! Улюблені роли Філадельфія з лососем, тунцем, вугром чи креветками, соусом манго-теріякі і крем-сиром. Норі-роли з рибою чи морепродуктами – великі, поживні, а головне – корисні і надсмачні. Трендові Philadelphia style боули. А ще авокадо салати – риба, сіфуд, крем-сир, яйце, листя салату, ікра тобіко та соуси – усе в половинці авокадо. Будь-яка страва – за 139 гривень.
Картину довершує брют (39 гривень за келих), пиво (49 гривень) і всілякі радісні соки-води.
Якщо це не найкраще гастрономічне втілення літа – то ми вже не знаємо…

Шота Руставелі, 10

Літо минуле. Літо майбутнє. Chicken Kyiv

Одною зі знакових (не сказати – культових) літніх терас може похизуватись ресторан Chicken Kyiv на Хрещатику 15/4. Мальовничий сквер на Городецького, класичні зонтики-дзвіночки – усе відсилає нас до «кафе-морозиво» з нашого дитинства, перших «міських кафе» нашого дорослішання. Меню теж не підводить: котлета по-київськи з трюфельним пюре та печеними овочами (129 гривень), справжнє «Олів’є» (99 гривень), власний київський торт (89 гривень) і навіть легендарна булочка з корицею (39 гривень). Як бачимо – жива класика, пожвавлена модерновими гастрономічними техніками, кулінарними технологіями і трендовими продуктами.

Найбільше, однак, принаджують сніданки. Келих холодного брюту, етажерка з намазочками і свіжим хлібом і головна сніданкова страва на вибір: яйце пашот з лососем, авокадо-тост, яєчня з ковбасками, вівсяна каша, шакшука з тхіною та зеленню, гранола з йогуртом, джемом та фруктами, сирники… Усе разом за 129 гривень. Чудовий план для сонячного ранку.

Хрещатик, 15/4

Канапка-бар

Якщо замість довгих посиденьок за стравою і вином ви обираєте веселі прогулянки з короткими піт-стопами в приємних місцях - Канапка-бар саме для вас. Цей скромний і вишуканий бар розташовано якраз навпроти Канапи – на Андріївському узвозі. Веранда тут невелика, проте затишна. Те, що треба, аби з’їсти кілька устриць під келих ігристого. Варті уваги і фірмові канапки – сендвічі зі стейком тунця, з ростбіфом, бургери, пінса (кожен – 69 гривень). А ще розмаїті боули (69 гривень), авторські цукерки: зі смаком лісових грибів, з дорблю, з копченим салом, з гречкою (29 гривень) і, звичайно, сидр, наливка, брют (39 гривень) – усе як ми любимо.

Андріївський узвіз, 30А

Oxota na Ovets

Oxota na Ovets - це азійський стейк-хаус на Воздвиженці. Навколо - кольорові будиночки мов з фільсіс Уеса Андерсона. Фонтан, кілька столиків біля дверей - знову ж таки, все скидається на якісь кінематографічні замальовки. В келихах - розе (зараз якраз триває фестиваль рожевого вина), в тарілці - стейки або восьминоги, а, може, улюблені роли. Чудово, коли є з чого обирати. 

Воздвиженська, 10А

Білий Налив

Ну хто ж не чув про знамениту чергу в Білому Наливі на Хрещатику? Ту саму – з танцями, костюмами і нескінченними сторіз. Саме тут – на вул. Хрещатик 23А – найбільш тусовочний літній майданчик в Києві (чи в Україні?). Невпинна пульсація міста, сидр, устриці і  - славетні хот-доги (є навіть веганські). Усе за 1 євро (29 гривень). А ще – власна яблучна настоянка.

Життя тут несеться ритмічно і швидко: будь-яке замовлення видають максимум за 3 хвилини!

До речі, Білий Налив з відкритим майданчиком є також на Бульварі Шевченка 36А. Там своя атмосфера. Студентство, ботанічний сад, вогні бульвару… Майже як у Підмогильного – свято, що завжди з тобою, в найкращих київських традиціях.

Хрещатик, 23А
Бульвар Шевченка, 36А

Любчик на Бессарабці

Пригадуєте одеський дворик на Воздвиженці? Що ж, на цьому київська Одеса не закінчується. Уха на півні, раки, мідії, цаца, ставридка і форшмак є ще й на Бессарабці. Великий світлий літній майданчик на Бессарабській площі, 7 – чудова можливість погрітись на сонечку з коктейлем просто в центрі столиці.

Щодня з 9 00 до 12 00 – тут подають великі сніданки з вином за 129 гривень. Масштаб гідний як Києва, так і Одеси. Спершу - сет намазок - фермерське вершкове масло, курячий паштет, джем, дзадзикі, хумус і свіжоспечений хліб. Потім – на вибір – хумус з м’яким яйцем і томатною сальсою, шакшука, круасан з лососем чи ростбіфом, ліниві вареники і ще купа різноманітної смакоти.

І знову ж таки  щонеділі тут проходять "центрові пікніки"  -  мідії та плов готують під вікритим небом. наливають вино, подають устриці. Все, як і має бути.

Бессарабська площа, 7

Довгого вам літа! Не ховайтесь в будинках – сонце чекає.