IN VINO VERITAS: ГІДНІ УКРАЇНСЬКІ ВИНА. SHABO Classic Extra Brut

В рубриці In vino veritas ми будемо розповідати про найцікавіші українські вина та страви, які пасують до них. 

SHABO Classic Extra Brut

Почнемо з Classic Extra Brut від SHABO - сухого ігристого вина, виготовленого за класичною технолгією шампанізації. 

Жан-Франсуа де Труа, 1735 рік
Устричня вечеря. Перше зображення ігристого вина в живописі

 
Як з'явивися брют?

Чи знаєте ви, що досить довгий час величезною популярністю серед європейської знаті користувалися солодкі ігристі?
Неймовірно, але факт: до середини 19 століття при кращих дворах Європи воліли вина Шампані, в яких вміст цукру становило ... 150 г на 1 літр!
Для порівняння, в наші дні, згідно з офіційною класифікацією вин Шампані, десертні шампанські містять 50 і більше грамів цукру на 1 літр, однак навряд чи нам вдасться знайти вина з показником 150 м.

Все почало змінюватися наприкінці 19 століття. В 1874 році Віктор Ламбер, французький винороб, керуючий погребами Поммері в Шампані, здійснив міні-революцію. Він розробив технологію ферментації, що перетворює винну кислоту на молочну. Завдяки цьому відкриттю з'явився брют - категорія шампанських та ігристих вин з мінімальним вмістом цукру.
"Нам потрібно вино більш сухе, але без різкості ... Воно має бути м'яким і оксамитовим на смак ... І найголовніше, воно повинно бути витонченим," - розмірковував Віктор Ламбер. Що ж, у нього все вийшло!

Послідовники Ламбера на цьому не зупинилися і створили ігристе вино extra brut.

Якщо brut - дуже сухе ігристе, то еxtra brut - це дуже-дуже сухе ігристе.
Особливість його полягає в тому, що після дегоржажа (очищення, видалення дріжджового осаду) в пляшку додають дозажний лікер, який містить мінімум цукру. В результаті виходить ігристе, що містить менш як 6 г цукру на літр, при цьому це вино ароматне, з освіжаючою, але не різкою кислотністю.

Тельті-Курук Grande Reserve: технологія виробництва

Це витримане біле тихе вино, технологія створення якого передбачає подвійне сортування свіжозібраного винограду і пресування цілими гронами. Під час пресування технологи дегустують отримане сусло і відбирають 30-35% сусла найкращої якості для створення елітних вин, до числа яких належить і колекція Grande Reserve.
Білі вина з колекції Grande Reserve проходять процес бродіння в дубових барріках з контролем температури. Далі вони протягом 9-12 місяців витримуються на тонкому осаді в барріках від відомих виробників (Stockinger, Damy, Atelier Centre France). Потім створюються купажі, розливаються і відправляються для додаткової витримки в пляшках.

Тельті-Курук Grande Reserve: дегустаційні нотатки

Колір: яскравий, світло-солом'яний.
Аромат: свіжий і мінеральний, з легкими квітковими відтінками білої акації. В ароматі відчувається айва та елегантні ноти витримки.
Смак: свіжий, округлий - завдяки витримці це вино набуває виразне "тіло". При цьому в смаку відчувається свіжість і мінеральність, а також тони білих фруктів. Це елегантне, гармонійне вино з прекрасним потенціалом до витримки.
Оптимальна температура подачі: + 12 С.

Цікавий факт

У 2020 році Україна вперше відзначила свято День виноградаря і винороба. В честь цього SHABO і національний бренд Ukraine NOW запустили "капсульну" колллекцію автохтонного вина Тельті-Курук GRANDE RESERVE 2019, лише 100 пляшок. У лімітовану колекцію увійшли тільки пляшки з унікальними порядковими номерами від 2001 до 2100. Фірмову етикетку вина Тельті-Курук GRANDE RESERVE прикрашає офіційний логотип Ukraine NOW.
Купити пляшку такого вина можна на сайті SHABO.

.В яких закладах Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова його можна спробувати?

В арт-гастрономічному просторі «Остання Барикада». З моменту появи цього закладу, який об’єднує музей, арт-простір, ресторан та бар, в винній карті були виключно українські вина, а всі страви готувалися виключно з локальних продуктів. Тисячі гостей тут вперше обрали для шляхетної вечері саме українське вино та переконалися в тому, що воно справді варто уваги.   

Келих Тельті-Курук GRANDE RESERVE - 168 ₴
Пляшка Тельті-Курук GRANDE RESERVE - 840 ₴

З якими стравами з меню «Останньої Барикади» ми радимо спробувати Тельті-Курук Grande Reserve?

Це вино чудово пасує до морепродуктів, артишоків, індички та курки. Тож ми радимо спробувати його разом із такими спеціалітетами «Останньої Барикади».

Українська устриця з помідоровим розсолом - 39 ₴


М'які українські фермерські сири (фромаж'є проведе презентацію до допоможе обрати сири для дегустації)
Українська бурата з гарбузовим пюре - 149 ₴
Запечений сир із теплим хлібом - 189 ₴


Смажена рапана у вершковому соусі з томатами чері - 139 ₴
Ципа з медом - 148 ₴

Остання Барикада, Майдан Незалежності, 1