- Головна
- Дмитро Борисов
- Сім’я ресторанів
- Доставка
- Новини
- Borysov Academy
- Франшизи та консалтинг
- Робота в Сім'ї
- Контакти
В рубриці In vino veritas ми будемо розповідати про найцікавіші українські вина та страви, які пасують до них.
Почнемо з Classic Extra Brut від SHABO - сухого ігристого вина, виготовленого за класичною технологією шампанізації.
Жан-Франсуа де Труа, 1735 рік
Устричня вечеря. Перше зображення ігристого вина в живописі
Як з'явився брют?
Чи знаєте ви, що досить довгий час величезною популярністю серед європейської знаті користувалися солодкі ігристі?
Неймовірно, але факт: до середини 19 століття при кращих дворах Європи воліли вина Шампані, в яких вміст цукру становило ... 150 грамів на 1 літр!
Для порівняння, в наші дні, згідно з офіційною класифікацією вин Шампані, десертні шампанські містять 50 і більше грамів цукру на 1 літр, однак навряд чи нам вдасться знайти вина з показником 150.
Все почало змінюватися наприкінці 19 століття. В 1874 році Віктор Ламбер, французький винороб, керуючий погребами Поммері в Шампані, здійснив міні-революцію. Він розробив технологію ферментації, що перетворює винну кислоту на молочну. Завдяки цьому відкриттю з'явився брют - категорія шампанських та ігристих вин з мінімальним вмістом цукру.
"Нам потрібно вино більш сухе, але без різкості ... Воно має бути м'яким і оксамитовим на смак ... І найголовніше, воно повинно бути витонченим," - розмірковував Віктор Ламбер. Що ж, у нього все вийшло!
Послідовники Ламбера на цьому не зупинилися і створили ігристе вино extra brut.
Якщо brut - дуже сухе ігристе, то еxtra brut - це дуже-дуже сухе ігристе.
Особливість його полягає в тому, що після дегоржажа (очищення, видалення дріжджового осаду) в пляшку додають дозажний лікер, який містить мінімум цукру. В результаті виходить ігристе, що містить менш як 6 г цукру на літр, при цьому це вино ароматне, з освіжаючою, але не різкою кислотністю.
SHABO Classic Extra Brut: технологія виробництва
Це витримане ігристе вино, створене класичним методом шампанізації в пляшці з істинно шампанських сортів винограду: Піно Нуар і Шардоне. Виноградні лози були придбані в Європі з урахуванням особливостей грунтів Шабо і висаджені на кращих по ділянках терруара. Контроль якості здійснюють експерти SARL Derenoncourt (Франція) і Institut Oenologique De Champagne (Франція, Шампань). Класична технологія шампанізації в пляшці передбачає довгу витримку ігристого вина безпосередньо в пляшці на тонкому дріжджовому осаді. Так, процес природного бродіння відбувається безперервно, а вино вдосконалюється та дорослішає з кожним місяцем.
SHABO Classic Extra Brut: дегустаційні нотатки
Колір: світло-солом'яний.
Аромат: Основний аромат - елегантний, з тонами білих квітів, персика і випічки. Вторинний аромат - мінеральний з цитрусовими нотками
Смак: Свіжий з виразною кислотністю, тривалий, округлий і збалансований
Оптимальна температура подачі: + 8-10 С.
.В яких закладах Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова його можна спробувати?
У ресторані нової української кухні «Канапа». Це особливий заклад, знаковий для сучасної української гастрономії, в основі якої – найкращі локальні продукти, сучасні техніки та переосмислення аутентичних рецептів. Ресторан працює з 2013-ого року. Він розташований в старовинній дерев’яній садибі на Андріївському узвозі, тут справжній камін, величезна тераса на схилах, секретні балкони та безліч деталей інтер’єра, що зачаровують.
Пляшка Shabo Classic Extra Brut - 480 ₴
З якими стравами з меню «Канапи» ми радимо спробувати SHABO Classic Extra Brut?
Це вино чудово пасує до морепродуктів, страв із птиці та риби, червоного та чорного кав'яру, а також свіжих фруктів та легких сирів.
Сет кав'ярів: оселедця, щуки, форелі, осетра - 749₴
Чорні вареники з судаком, копченим салом та кав'яром оселедця - 159₴
Судак з рапаною та овочевим соте - 259₴
Смажений осетр з пюре із зеленого горошку та вершковим соусом з селерою - 329₴
Котлета по-київськи з картопляним пюре та сирним соусом - 198₴
Канапа, Андріївський Узвіз, 19А
Бронювання столиків: +38 068 044 3050