- Головна
- Дмитро Борисов
- Сім’я ресторанів
- Доставка
- Новини
- Borysov Academy
- Франшизи та консалтинг
- Робота в Сім'ї
- Контакти
Протягом останнього часу ресторанний бізнес по всьому світу пережив і продовжує переживати досить складні часи. Карантинні обмеження все ще не зняті повністю, але вони вже не такі суворі, як були раніше. Від початку впровадження карантину багато закладів закрилися. І тільки зараз ресторанний бізнес почав відновлюватися. Гості повертаються в ресторани, з’являються нові формати. Але найголовніше питання, яке турбує рестораторів – чи варто відкривати власний заклад в 2021 році.
Мені здається, що цей рік є досить вдалим для того, щоб увійти в ресторанний бізнес. Бо всі кризові моменти відкривають нові можливості. Вартість «входу» в ресторанний бізнес зараз досить низька. Тому, якщо у вас є невелика сума грошей або ви знаєте де її взяти, то можете сміливо відкривати власний заклад. Адже, у часи до карантину ця сума «входу» була набагато вищою. Згідно законів економіки, всі процеси йдуть за своєрідною кривою, де є підйоми і спади. Зараз ми перебуваємо на етапі спаду, але статистика показує, що підйом вже розпочався. Тому саме зараз час дуже сприятливий. І ось чому:
1. В оренду здається багато приміщень, а орендодавці погоджуються на лояльніші умови і знижують ставки оренди.
2. Є можливість викупити готовий ресторан, який з деяких причин закрився.
Якщо ви не готові ризикувати – вичекайте момент, коли ресторанний бізнес трансформується в щось нове. Але якщо ви чекаєте період, поки все вийде на своєрідне «плато», то я рекомендую вам відкривати заклади гібридного формату. Тобто, вже буде складно відкрити заклад, який буде працювати лише офлайн. Люди звикли до того, що вони можуть замовити доставку. Зважати треба і на те, що можуть бути введені нові обмеження і ваш заклад не зможе працювати. Тому, я рекомендую формувати таке меню, яке можна було би легко видавати на доставку. І, звичайно, створіть систему, яка дозволить вам здійснювати доставку у непередбачених умовах.