9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)

9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)

Привіт, друзі! У цьому відео я розповім вам про 9 основних моментів, які дратують гостей ресторанів найчастіше.

Неуважність персоналу

Так відбувається, наприклад, коли ми приходимо голодними в ресторан і хочемо отримати меню, махаємо руками, кличемо, а персонал стоїть і спілкується між собою або, гірше того, «сидить» в телефоні. Такий момент сильно дратує, оскільки ми голодні і хочемо, щоб нас якомога швидше обслужили.

Насправді це дійсно дуже велика проблема і стосується вона, найчастіше, закладів, де не налагоджено систему роботи. Під цим поняттям я маю на увазі такий тип роботи, коли в закладі на певну кількість посадочних місць повинно бути рівномірно розподілено певну кількість офіціантів. Як мінімум повинен бути один офіціант на 2 столи. Цей момент потрібно особливо враховувати всім рестораторам-початківцям.

Некваліфікований персонал

Цей «фак-ап» відбувається, коли ми вже прийшли в ресторан, отримали меню і при оформленні замовлення хочемо дізнатися з чого складається та чи інша страва. І тут відбувається те, що дуже сильно дратує: офіціант йде питати склад страв до шефа на кухню, що часто займає дуже багато часу. У цьому випадку основна проблема у вас, як ресторатора, в тому, що ваш персонал некваліфікований. Найчастіше офіціанти не знають складу страв не тому, що вони не вчили і не здавали меню адміністратору і шеф-кухарю, а тому, що вони не пробували ці страви.

Тому я раджу рестораторам не "жлобитися" і не годувати колектив тільки "персональською їжею", а мінімум раз на тиждень разом з командою куштувати повністю всі страви з меню. Супроводжуватися трапеза повинна тлумаченнями шефа або су-шефа, оскільки це дозволяє на особистому досвіді пробувати і запам'ятовувати склад страв.

Обман з часом подачі страв

Тут я маю на увазі дуже дратівливий момент, коли ми приходимо в ресторан і запитуємо скільки часу займе приготування їжі, а у відповідь чуємо, що через кілька хвилин, і в результаті отримуємо замовлення із запізненням. Щоб не допускати такого, я раджу не брехати і називати реальний час подачі страв. В такому випадку гостям краще сказати, що в зв'язку із високою завантаженістю подача страв може зайняти трохи більше часу, ніж це закладено в системі і стандартах ресторану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТРЕНДИ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ (ВІДЕО) 

«Вибачте, закінчилося»

Цей момент особливо дратує мене, навіть як ресторатора. Відбувається це, коли ми приходимо в ресторан, замовляємо свою улюблену страву, випиваємо келих вина і вже в передчутті трапези, але приходить офіціант і каже, що продукти для вашої страви закінчилися. Ще цей «фак-ап» можна назвати «незнання стоп-листа». Для того, щоб такої проблеми уникнути, кухня повинна на так званій «п'ятихвилинці» оголосити команді сервісу стоп-лист. Також для цього можна використовувати закриті інтернет-спільноти, де можна публікувати стоп-лист на найближчий день.

Неправильна сервіровка

Про цю проблему відвідувачі дуже часто пишуть негативні коментарі в мережі, і полягає вона в тому, що неуважний персонал не готує заздалегідь і не подає потрібні для вживання страви столові прибори, а приносить їх уже після подачі самоъ страви. Це також говорить про те, що погано працює система. Сервіровка столу потрібними приборами — це базова і необхідна умова подачі страви. Щоб уникнути цього бажано дровер з приладами розміщувати біля видачі страв, щоб офіціант в кожному окремому випадку міг звіряти потрібну кількість приборів до кожної конкретної страви.

Брудна серветка

Гостей чомусь дуже сильно дратує, коли офіціант забирає використану, зім'яту гостем серветку. У цьому моменті я сам не до кінця розібрався, оскільки офіціантові неможливо пояснити, в яких випадках він може забирати серветку, а в яких — ні. У таких ситуаціях головне — це пам'ятати, що ми люди і повинні поважати один одного.

Не працює термінал

Це трапляється, коли, повечерявши ви хочете розплатитися карткою, а офіціант говорить вам, що термінал не працює. Звичайно ж, це серйозна проблема, оскільки офіціант повинен сказати про це гостю з самого початку. Якщо ж таке дійсно сталося, то я раджу рестораторові краще не брати гроші з гостей.

«Остання крапля»

Полягає ця проблема в тому, що офіціант забирає у гостя страву, яку він ще не доїв. Щоб цього уникнути, в системі потрібно все налаштувати так, щоб офіціанти завжди запитували у гостя чи можна вже забирати тарілку.

Черга

Даний момент дуже засмучує багатьох гостей, які не бажають стояти в чергах. Але потрібно враховувати, що ми — вже європейська країна, ресторанний бізнес у нас на найвищому рівні, і черга в ресторан — це нормально. Тому я закликаю всіх спокійно ставитися до черг, оскільки черга свідчить про те, що заклад високого рівня і там вам буде смачно і приємно. А найкраще використовувати черги з користю — знайомитися, спілкуватися між собою і просто насолоджуватися життям.

Друзі, цей випуск мені було не дуже легко зробити, оскільки я, як ресторатор, озвучував те, що дратує вас — гостей. Але сподіваюся, що основні подразники я назвав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 ПОМИЛОК РЕСТОРАТОРА-ПОЧАТКІВЦЯ (ВІДЕО)

Популярні статті

Ціни в ресторані, кафе, барі: як правильно розрахувати і не прогоріти (ВІДЕО)
Лип 24, 2019 • Час читання: 2 мин
9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)
Бер 12, 2019 • Час читання: 3 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: качина грудка з овочами за 10 хвилин (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: як вибрати м'ясо для шашлику, стейка і буженини (ВІДЕО)
Травень 03, 2019 • Час читання: 2.3 мин