5 помилок ресторатора-початківця (ВІДЕО)

5 помилок ресторатора-початківця (ВІДЕО)

Дмитро Борисов відомий український ресторатор, власник «Сім'ї ресторанів Діми Борисова», яка об'єднує 26 закладів в Україні і безліч проектів за кордоном, підготував 5 порад, як не "вляпатися" в проблеми, якщо ви вирішили відкрити свій ресторан чи будь-який інший заклад.

Помилка №1: «Заклад народжується з приміщення»

90% ресторанів закривається саме тому, що новий заклад зароджується не зі створення його концепції та бізнес-моделі, а з підбору приміщення. При цьому часто не враховуються витрати на оренду, виплати команді, вартість продуктів і кінцева сума заробітку.

Для того, щоб уникнути фінансових втрат, в першу чергу повинна створюватися бізнес-модель майбутнього закладу, а вже потім потрібно підбирати відповідне приміщення.

Помилка №2: «Красива картинка головна запорука успіху»

Глобальна помилка рестораторів-початківців у впевненості, що ресторан це красива картинка, інтер'єр, дорогі меблі, люстри і т.д. Ресторан це, в першу чергу, концепція їжі. Якщо мова йде про бар  то це концепція напою. При створенні нового закладу першою повинна бути розроблена концепція і меню це і є той продукт, який далі буде просуватися.

Помилка № 3: «Нехай все роблять за мене»

Власник закладу повинен бути професіоналом в цьому бізнесі, оскільки в нашій країні практично немає спеціально навчених людей, на яких можна було б покласти керівництво рестораном.

Рекомендую майбутнім рестораторам пройти спеціальне навчання, стажування або влаштуватися на роботу. Тільки вивчивши всі процеси управління закладом зсередини, вам вдасться побудувати власну бізнес-модель і стати успішним керівником.

Помилка №4: «Ресторан це покупка приміщення»

Ресторанний бізнес це операційний бізнес. А бізнес, пов'язаний з купівлею нерухомості, це інвестиційний бізнес. Практично немає успішних ресторанів, які поєднали б ці дві несумісні моделі. Ресторанний бізнес є бізнесом, який ґрунтується на оренді.

Якщо ви все ж є власником приміщення ресторану, то потрібно умовно розділити між собою ці два поняття. Розглядати їх потрібно в співвідношенні «приміщення під ресторан» і «концепція ресторану, під яку вибирається приміщення». Тільки тоді варто пробувати вибудувати правильну модель управління.

Помилка № 5: «Піду в ресторатори вони заробляють мільйони»

Існує стереотип, що у всіх ресторанах націнка становить 300%, і на цьому їх власники заробляють мільйони. Це просто такий міф, оскільки в кінцевому підсумку ви заробите, в кращому випадку, 20%. Так трапляється, тому що у вартість цих 300% входять: перші 100% вартість продуктів, другі 100% оренда приміщення, комунальні платежі, зарплатний фонд, останні 100% податки, маркетингові витрати. З останніх ста відсотків вам може дістатися максимум 60%. Якщо ж 300% розглядати як 100% виручки за місяць, то залишається тільки 20% рентабельності, але це за умови, що середня націнка в вашому ресторані становить 300%.

Хочете дізнатися більше про ресторанний бізнес? Записуйтеся на найближчі курси в BORYSOV & METRO Academy - https://borysovacademy.com/  

 

Популярні статті

Ціни в ресторані, кафе, барі: як правильно розрахувати і не прогоріти (ВІДЕО)
Лип 24, 2019 • Час читання: 2 мин
9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)
Бер 12, 2019 • Час читання: 3 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: качина грудка з овочами за 10 хвилин (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: як вибрати м'ясо для шашлику, стейка і буженини (ВІДЕО)
Травень 03, 2019 • Час читання: 2.3 мин