10 несподіваних фактів про пиво

10 несподіваних фактів про пиво

Середньостатистична середньовічна дитина споживала 3 літри пива в день, Лондон пережив «великий пивний потоп», а в Норвегії зміна міцності пива мало не призвела до політичної кризи. Розповідаємо найнесподіваніші факти про пиво.

Факт перший

Пиво - один з найпопулярніших напоїв у світі. Кожен день по пляшці пива випиває як мінімум один мільярд людей на планеті.

Факт другий

Щоденний раціон будівельника єгипетських пірамід був таким: три хліба, три дзбану пива й пара цибулин. Пиво пили не тільки прості робітники, а й фараони також. А Клеопатра запам'яталася нащадкам тільки завдяки своїм любовно-політичним іграм, але і завдяки тому, що однією з перших запровадила податок на пиво під приводом захисту народу від пияцтва.

Факт третій

Аксесуари для пива також існують вже багато століть. Наприклад, збереглося настінне панно, яке зображує, як Нефертіті наливає собі хмільний напій через спеціальне ситечко. А в Стародавньому Шумері люди пили ячмінне пиво через золоті трубочки.

Факт четвертий

В тому самому Кодексі Хаммурапі, в якому «око за око, а зуб за зуб», була стаття, що дозволяла топити в чанах шинкарів, які ставили на пиво занадто високі ціни.

Факт п'ятий

Спочатку пивоваріння було прерогативою жінок. Наприклад, в Месопотамії була навіть окрема богиня пивоваріння - Нінкасі. А в середньовічній Англії взагалі сформувалася окрема категорія жінок-пивоварів, яких називали Ale Wives. До слова, вони часто ставали персонажами різноманітної народної творчості.

Факт шостий

Пиво і хліб - два ключових продукту харчування Центральної і Північної Європи аж до 18 століття і тотального поширення картоплі. У XVII столітті член кожної типової європейської сім'ї (включаючи дітей) випивав як мінімум 3 літри пива в день. Пиво не тільки пили, але їли. Наприклад, у вигляді супу на сніданок. Пивний суп готували в різних варіаціях, один з найвишуканіших рецептів, наприклад, включав гаряче і холодне пиво, масло, яйця, хліб і цукор.

Факт сьомий

У 1814 році Лондон пережив справжню «пивну повінь». Вибухнули цистерни з пивом, і в результаті 1 500 000 літрів пива виплеснулися на вулиці, затопивши їх і зруйнувавши декілька будинків. На жаль, цей пивний потоп для 9 людей закінчився сумно - 8 осіб захлинулися пивом, а одна людина померла від алкогольного отруєння, не розрахувавши свої сили.

Факт восьмий

У Норвегії в 1980-му вирішили знизити міцність пива «Пілснер» з 4,5% до 3,2%. Це викликало таке обурення населення, що питання прийшлося винести на обговорення в парламенті країни.

Факт дев'ятий

У 1989 році компанія канадських спортсменів-бігунів придумала «пивну милю». Це забіг на 1069 метрів, в якому учасники біжать 4 кола, перед кожним з них випиваючи по банці пива.

Факт десятий

Неймовірно, але факт: пиво добре поєднується з устрицями. В першу чергу це стосується портерів, стаутів і IPA. Мідії і виноградні равлики - теж непогана закуска. До слова, шикарний обід, описаний у Сомерсета Моема в «Театрі», був таким: пиво, жирні устриці, біфштекс з цибулею і смажену картоплю.

Пиво ОБ

Пиво в Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова

  • В арт-гастрономічному просторі «Остання Барикада» можна знайти пиво Varvar (Київ), K & F (Запоріжжя), Andrew Brewery (Київ), Pravda (Львів), Микулинецьке (Тернопільська область).
  • У DOGZ & BURGERZ можна замовити пиво і устриці за дуже лояльними цінами. 39 гривень - келих пива, 29 гривень - устриця з лимоном (Київ, Дніпро).
  • У Mushlya Bar можна спробувати, як поєднується пиво з мідіями. Тим більше, що цілий казанок мідій з соусом і багетом там коштує всього 39 гривень.

Пиво и мідії 

Популярні статті

Ціни в ресторані, кафе, барі: як правильно розрахувати і не прогоріти (ВІДЕО)
Лип 24, 2019 • Час читання: 2 мин
9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)
Бер 12, 2019 • Час читання: 3 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: качина грудка з овочами за 10 хвилин (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: як вибрати м'ясо для шашлику, стейка і буженини (ВІДЕО)
Травень 03, 2019 • Час читання: 2.3 мин