Nikkei та з чим його їдять

Nikkei та з чим його їдять

Nikkei - це японсько-перуанська кухня, яка ось вже кілька років є одним з найбільш популярних трендів світової гастрономії. Заглибимося в історію, щоб розібратися, що до чого.

Після відкриття нового континенту - Америки - територію Перу колонізують іспанці. Вплив іспанців значно змінює гастрономічну культуру Перу. З'являються такі страви як карапулька (страва на основі свинини, курки, висушеної картоплі, арахісу і чилі) і антікучо (невеликий шашлик з маринованого м'яса). Формується так звана креольська кухня.

У ХIX столітті в Перу масово переселяються вихідці з Китаю. В результаті створюється нова китайсько-перуанська кухня «чіфа».

А в 1889 році в Перу прибуває 7000 японських робітників. Більшість з них залишається жити в Перу. Називали японських мігрантів - «nikkei», від чого і пішла назва нової японсько-перуанської кухні. Одним з батьків-засновників кухні Nikkei вважається Нобу Міцуха.

Як їдять і що готують?

  • Ключовими продуктами кухні Nikkei є цитрусові, які використовуються майже в кожній страві. Особливо виділяють юзу, смак якого нагадує і апельсин, і лимон, і мандарин одночасно.
  • Також важливим продуктом є куй - невеликий гризун, якого готують так, як у нас би, наприклад, готували курку гриль.
  • Кіноа- раніше вважалося, що це священне «золоте зерно». За традицією імператори інків спостерігали, як проростають перші паростки.
  • Кумкват - невеликі солодко-гіркі «фрукти» з властивою кислинкою. Чимось нагадують мандарин, який можна їсти відразу з тонкою ароматною шкіркою.
  • Халапеньо - різновид перцю чилі. Має від 1 000 до 20 000 балів за шкалою пекучості.

Список «must eat» страв японсько-перуанської кухні:

  • Тостадітас - хрусткі кукурудзяні коржі з соусами, рибою та м’ясом або з іншими добавками.

Тостадітас

  • Антікучос - шашлички з морепродуктів, риби або м'яса. Готуються на спеціальному грилі.
  • Севіче -спочатку так називали спосіб зберігання риби, придуманий перуанськими рибалками. Риба маринується в соусі з цитрусових, цибулі, часнику і перцю халапеньо, нарізається кубиками і подається з соусом «молоко тигра».

Севіче

  • Каусас - «пиріг» з картопляного пюре і овочів з додаванням різноманітних інгредієнтів.

Каусас

  • Тірадіто – сира риба, нарізана тонкими скибочками. Соус з лайма, імбиру, кунжуту, оливкового масла і перуанського перцю аджі додається перед подачею страви на стіл.

Тірадіто

  • Темакі - хрусткі конвертики з норі з рисом, авокадо, рибою, морепродуктами, гуакамоле або ікрою.

Суші Nikkei

Суші

Такі звичні і улюблені «японські» роли «Каліфорнія» і «Філадельфія» не мають нічого спільного з традиційною японською кухнею. Вони були створені далеко за межами Японії в 70-ті роки 20 століття.

Сучасні роли і суші в стилі Nikkei пішли ще далі - вони поєднують у собі безліч незвичайних інгредієнтів (манго, халапеньйо, цитрусові) і яскраві соуси (шрірача, молоко тигра) і так далі. Іноді навіть замінюють рис бататом - виходить теж дуже смачно.

Соуси в кухні Nikkei

  • Ден-місо - соус з місо-пасти, солодкого рисового вина, саке і цукру.
  • Шрірача - вогняний соус з копченого червоного перцю.
  • Понзу - кисло-солоний соус з цитрусовим присмаком, готується з соку цитрусових, соєвого соусу, вина мірін, білого рисового оцту і бульйону Даші.

Де можна все це спробувати?

Ресторан RONIN, вул. Зоологічна, 10.

Популярні статті

5 помилок ресторатора-початківця (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.7 мин
Тренди ресторанного бізнесу в Україні (ВІДЕО)
Бер 06, 2019 • Час читання: 3.8 мин
Поради від Дмитра Борисова: як правильно сервірувати стіл (ВІДЕО)
Бер 04, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Від носа до хвоста: субпродукти в ресторанах
Лют 25, 2019 • Час читання: 3.1 мин

Партнери

 

Miele