Поради від Дмитра Борисова: як правильно сервірувати стіл (ВІДЕО)

Поради від Дмитра Борисова: як правильно сервірувати стіл (ВІДЕО)

Друзі, за вашими численними проханнями, я коротко розкажу про ресторанний етикет. Показувати я буду на прикладі стандартної ресторанної сервіровки. Так само ви можете сервірувати стіл вдома, якщо у вашому меню будуть закуски, салати, основна страва і десерти.

У стандартній сервіровці, якщо ви подаєте суп, повинна бути супова ложка. Класти її потрібно крайньою по ліву руку. Якщо ви подаєте холодні закуски, наприклад, устриці, то для них можуть використовуватися спеціальні виделки для молюсків.
У виделки для молюсків тільки три зубчики і вона менша, ніж звичайна. Якщо на столі присутня така ж за розміром, але з чотирма зубчиками, то це десертна виделка. Часто її замінюють десертною ложкою. Вона схожа на чайну, але з довгою ручкою. Це обумовлено тим, що десерт може подаватися в глибокій посудині. Виделку для молюсків і десертну ложку розміщують в горизонтальному положенні зверху від тарілки.

По крайній правій і лівій стороні розміщуються прилади для гарячих, холодних закусок і салатів. Це невеликі за розміром виделка і ніж. Їх кількість може змінюватися в залежності від кількості страв. Найближче до тарілки справа і зліва розміщують виделку і ніж для основної страви. Ніж може бути особливим для деяких страв. Якщо це, наприклад, стейк, то замість основного ножа потрібно подати стейковий ніж. Він відрізняється від основного формою зубчиків.

Далі мова піде про келихи. Якщо ви, наприклад, подали на холодну закуску устриці, то до них прийнято подавати ігристе вино. Як на мене, то ідеальним буде келих «шампань» некласичної, витягнутої форми, а злегка зверху звужений і ширший по центру. Виграє цей келих в тому, що «перляж» бульбашки шампанського виглядають в цьому келиху краще і розподіляються більш рівномірно.

У разі, коли на закуску ви замовили тунець татакі, лосось карпаччо або тартар, то традиційно вам порекомендують легке біле вино. Таке вино подається в злегка округлому, витягнутої форми і невеликого розміру келиху. Такої ж форми, але трохи більшого розміру келих використовується для червоного вина. Також існують спеціальні келихи для міцних, аперитивних і діжестивних напоїв. Аперитивні напої вживаються перед самою трапезою, а діжестивні  в кінці. Для лікерів вибирають більш широкі, вигнуті до верху і розкриті, як тюльпан, келихи, а для міцних напоїв вужчі.

Завдяки цим правилам сервіровки тепер ви зможете правильно використовувати прилади і не боятися «зганьбитися».

Хочу поділитися з вами лайфхаком! Якщо ви хочете блиснути інтелектом, гастрономічними знаннями, то, коли до італійських макаронів вам подають виделку і ложку, не використовуйте їх, оскільки в усьому світі пасту їдять виделкою і ножем.

Підписуйтесь на канал "Ресторатор": http://bit.ly/Restorator

Популярні статті

Ціни в ресторані, кафе, барі: як правильно розрахувати і не прогоріти (ВІДЕО)
Лип 24, 2019 • Час читання: 2 мин
9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)
Бер 12, 2019 • Час читання: 3 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: качина грудка з овочами за 10 хвилин (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: як вибрати м'ясо для шашлику, стейка і буженини (ВІДЕО)
Травень 03, 2019 • Час читання: 2.3 мин