Поради від Дмитра Борисова: як вибрати франшизу (ВІДЕО)

Поради від Дмитра Борисова: як вибрати франшизу (ВІДЕО)

Привіт, друзі! Сьогодні ми поговоримо про франшизу. Ви дізнаєтеся, як вибрати франшизу, на що звертати увагу, де і які ризики можуть зустрічатися і т.д.

1. На що звертати увагу при виборі франшизи? В першу чергу потрібно визначитися з сегментом. Коли мова йде про ресторанний бізнес, то сегментів можна визначити величезну кількість. Наприклад, це може бути франшиза кав'ярні, кафе, кафе-ресторану чи ресторану. Але для вибору франшизи спочатку потрібно визначитися зі своїми бажаннями і можливостями, оскільки всі ці типи відрізняються один від одного і вимагають різних інвестицій.

2. Гроші, які ви витрачаєте на франшизу діляться на два типи. Перший вартість франшизи, так званий «паушальний внесок». Це сума, яку ви платите франчайзеру за право використання формату вами франчайзі. Друга частина грошей витрачається на створення самого закладу. Як правило, це не входить в «паушальний внесок». В середньому, для роботи по франшизі потрібно вартість інвестиції розраховувати від 300 до 1000 доларів на м².

3. Royalty це виплата франчайзеру в розмірі від 2% до 6% обороту вашої торгової точки. Насправді ці гроші — це не просто данина, а гроші, які ви виплачуєте за підтримку вашого закладу і всієї франшизной мережі: маркетинг, комунікація, реклама, фото, навчання персоналу, оновлення меню і т.д.

4. Як знайти франшизу? Мені відомі два основні гравці на нашому ринку: Franchise Group і Franch. Обидві компанії займаються упаковкою і продажем франшиз.

5. Які питання задати франчайзеру при покупці франшизи? Особливо це актуально, якщо франшиза невідома, наприклад, в вашому місті. Щоб дізнатися всю потрібну вам інформацію потрібно поставити такі питання:
1) Скільки франшиз відкрито?
2) Яка оборотна сума?
3) Яка рентабельність?
4) Яка стартова сума?
5) Яка форма підтримки?
6) Який період підтримки?
Якщо це невідома мережа, яка пропонує свої послуги дешевше, то я б вам рекомендував в таку історію не вплутуватися, оскільки ризиків більше, ніж гіпотетичних заробітків.

6. Юридичне оформлення. Дуже важливо юридично оформити все правильно. Обов'язково повинен бути складений договір, де повинні бути прописані всі пункти щодо франшизи: права, обов'язки, оплата royalty, відповідальні за комунікацію, реклама і багато іншого.

7. Не довіряйте франшизам, які не є постачальниками продуктів в вашу франшизну точку. Це важливо, оскільки ви самі не зможете постійно контролювати якість продуктів і будете бігати, шукати будь-яких постачальників.

Дякую за увагу! Дізнатися більше про франшизи та поставити питання можна тут. 

Популярні статті

Ціни в ресторані, кафе, барі: як правильно розрахувати і не прогоріти (ВІДЕО)
Лип 24, 2019 • Час читання: 2 мин
9 помилок сервісу в ресторанах: що дратує гостей найбільше (ВІДЕО)
Бер 12, 2019 • Час читання: 3 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: качина грудка з овочами за 10 хвилин (ВІДЕО)
Бер 01, 2019 • Час читання: 1.6 мин
Готуємо з Дмитром Борисовим: як вибрати м'ясо для шашлику, стейка і буженини (ВІДЕО)
Травень 03, 2019 • Час читання: 2.3 мин